TIC: Pilotní program PPP nemá koncepci a plýtvá penězi

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Pilotní program partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) postrádá podle studie Transparency International (TIC) kvalitní koncepci a plýtvá veřejnými prostředky. Většina projektů v programu je navíc po pěti letech dosud na úplném začátku nebo byla zrušena, uvedla na dnešní tiskové konferenci projektová vedoucí TIC Eliška Císařová.

Většina z desítky projektů byla do pilotního programu vybrána v roce 2005. Patří mezi ně například stavba justičního areálu v Ústí nad Labem nebo stavba dálnice D3. Program měl za cíl ověřit vhodnost různých modelů PPP projektů pro Českou republiku.

"Pouze jeden z projektů je v takové fázi, že se nyní po pěti letech vyhlašuje koncesní řízení. A to projekt ubytovny hotelového typu v pražské Ústřední vojenské nemocnici," uvedla Císařová. Pilotní program by bylo ale lepší podle ní vytvořit na menších zakázkách.

"Dělat pilotní program na zakázkách na 20 nebo 50 let, aby se po deseti letech zjistila chyba, je nesmysl," uvedla Císařová. Projekty podle TIC v sobě také skrývají riziko skrytého zadlužení, které se ovšem může projevit až za několik let.

Problémem projektů PPP je podle ředitele TIC Davida Ondráčky také velmi často nerealistické očekávání. "Projekty se pak velmi častou ukážou neufinancovatelné," upozornil. Jako příklad uvedl projekt výstavby areálu Ponava v Brně.

Podle hrubých odhadů TIC se dosud za poradenské služby vydalo kolem 240 milionů korun. "Jsou to náklady, které nevedou k výsledkům. A vůbec tím nezískal veřejný sektor požadované zkušenosti," uvedla Císařová. Je tak podle Ondráčky otázkou, zda vůbec někdo ponese politickou odpovědnost za plýtvání veřejnými prostředky, které byly dosud na program vynaloženy. "Patří sem mzdové náklady, platby poradenským firmám, jejichž závěry se z důvodů nejasné definice cílů a zpoždění projektů nedají využít," dodal.

Navíc podle TIC se v současnosti společnost PPP Centrum, kterou zřídilo ministerstvo financí jako poradní a expertní orgán pro složité a objemné projekty, zaměřuje spíše na poradenství pro územní samosprávu a svou koordinační funkci neplní.

Pro zlepšení situace tak TIC navrhuje zajistit zhodnocení současného stavu pilotního programu PPP nezávislými institucemi. Pozornost by měla být také věnována dalším projektům PPP, jako je například elektronické mýtné nebo ekologická superzakázka. Měla by se podle TIC rovněž zvýšit angažovanost ministerstva financí a PPP Centra při monitoringu projektů.

TIC také doporučuje věnovat zvýšenou pozornost projektům v působnosti ministerstva dopravy a ministerstva spravedlnosti, která prý prokázala mimořádnou nekompetentnost v této oblasti. Celkově se k projektům PPP staví TIC skepticky a upozorňuje, že tyto projekty nemusejí být vůbec pro veřejnou správu výhodné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK