Trh s odkupem pohledávek loni klesl o čtvrtinu na 100 mld. Kč

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - České factoringové společnosti loni financovaly odkup pohledávek za 99,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 25 procent méně. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností. Důvodem poklesu je hlavně menší ekonomická aktivita způsobená krizí.

Factoring je finanční služba spočívající v odkupu pohledávek, obvykle se splatností od 30 do 90 dnů, před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé zboží nebo služeb postoupí factoringové společnosti pohledávky za svými dodavateli. Klient má okamžitě k dispozici zpravidla 60 až 90 procent fakturované částky, její výše se odvíjí od kvality pohledávky a náročnosti jejího zpracování.

"Výsledky firem sdružených v asociaci potvrdily trend naznačený již ve statistice za třetí čtvrtletí. Pokles trhu výrazně zpomalil a zdá se, že v roce 2010 by se naplno mohl projevit potenciál, který má tato forma alternativního financování právě v dobách recese," uvedla asociace.

Výsledky prvního čtvrtletí loňského roku ukazovaly na výraznější propad převyšující 30 procent. Lépe dopadl v meziročním srovnání další důležitý ukazatel, objem prostředků, které mají factoringové společnost zapojené do financování svých klientů. Ten poklesl o necelých 14 procent na 18,4 miliardy korun.

Odborníci očekávali, že factoringové financování, alternativa k bankovním úvěrům, bude postiženo krizí ještě méně, neboť zpřísněná úvěrová politika bank pro něj uvolní na finančním trhu prostor. "Nakonec se ale shodují na tom, že vývoj je vcelku logický, neboť po nástupu krize musely i factoringové společnosti změnit kritéria a v nižším obratu postoupených pohledávek se jistě projevil i obecný pokles ekonomické aktivity," upozornil generální ředitel ČSOB Factoring Tomáš Morávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK