Držitelé dluhopisů developera Orco zamítli plán na snížení dluhů

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Držitelé části dluhopisů developerské společnosti Orco dnes na valných hromadách v Lucembursku znovu odmítli návrh vedení firmy na restrukturalizací dluhu. Orco to dnes sdělilo v tiskové zprávě. Společnost chce dohodou s majiteli dluhopisů snížit zadlužení a zvýšit kapitál. Vlastníci dluhopisů zamítli již první návrh vedení Orka, se kterým manažeři přišli v září 2009.

Orco se od března 2009 nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. V září pařížský soud firmě prodloužil lhůtu o dalšího půl roku do 25. března 2010. Dluh Orka podle posledních dostupných informací činí přibližně 1,6 miliardy eur, tedy téměř 50 miliard korun.

Kvůli problémům s dohodou o restrukturalizaci dluhu ukončila v prosinci 2009 americká investiční společnost Colony Capital jednání s Orkem o poskytnutí finanční injekce. Vyřešení dluhů bylo hlavní podmínkou firmy Colony pro poskytnutí peněz.

Orco prohloubilo za devět měsíců roku 2009 čistou ztrátu na 201 milionů eur z loňských srovnatelných 29,8 milionu eur. Příjmy se snížily o 17 procent, protože ekonomická recese snížila zájem o reality i jejich hodnotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK