Barnier chce dál regulovat finanční trhy v EU,především spekulace -------------------- --------------------

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. ledna (zpravodaj ČTK) - Francouzský kandidát na eurokomisaře Michel Barnier chce nadále regulovat finanční trhy v Evropské unii, které před nedávnem postihla, stejně jako celé hospodářství, největší krize od 30. let minulého století. Barnier se chce zaměřit především na oblast spekulativních obchodů s takzvanými komoditními deriváty. Prostřednictvím jejich nákupu se jejich obchodníci mohou zajistit například proti pohybům cen komodit, což je jejich původní smysl.

Deriváty jsou však oblíbené i mezi spekulanty, kteří mohou "rozhýbat" ceny komodit a vydělat tak daleko větší částky než například obchody s akciemi. Daleko více peněz ale také mohou prodělat. "Proč bychom tady měli mít takové spekulace, jaké jsme měli v obchodech se surovinami v uplynulých dvou nebo třech letech," uvedl Barnier s tím, že mluví především o obchodech se zemědělskými komoditami. Jejich ceny přitom před dvěma lety atakovaly historická maxima, aby se zanedlouho prudce propadly. Celá situace nakonec vyústila v krátkou potravinovou krizi.

Bývalý francouzský ministr zemědělství ovšem slíbil europoslancům, před nimiž obhajoval svojí nominaci, i regulaci celé řady dalších sektorů. Především pak finančního, byť regulaci nakonec označil jako "reformy". "Budeme reformovat. Žádný trh a žádný finanční hráč by neměl uniknout (regulaci). Nebudu se štítit ani ožehavých témat, jakými jsou sankce a takzvaný short-selling (krátkodobé spekulativní obchody na burze)," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK