Japonské akcie vystoupily na nové maximum za 15 měsíců

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po středečním vybírání zisků obnovil růst a jeho index vystoupil na nové maximum za 15 měsíců. Vzhůru jej táhly akcie technologických firem, které sílily díky nadějím na příznivé výsledky amerických firem za poslední čtvrtletí loňského roku.

Hlavní tokijský index Nikkei 226 v závěru stoupl o 1,6 procenta na 10.907,68 bodu, novou nejvyšší úroveň od října 2008. Stejným tempem vzrostl i širší index Topix.

Růst vedly firmy jako Panasonic, které těžily z nadějí na zlepšení amerických firemních zisků, což by naznačilo další oživení trhu klíčového pro japonské výrobce. Silným příspěvkem k růstu trhu byl i vzestup akcií finanční skupiny Mizuho o 7,5 procenta v reakci na zprávu agentury Bloomberg. Podle ní banka zvažuje emisi akcií jen pro stávající akcionáře, což by naředilo hodnotu dosavadních akcií méně než očekávaná veřejná nabídka.

Na devizovém trhu zvýšily příznivé údaje z australského trhu práce chuť investorů na rizikovější investice, což se projevilo poklesem kurzu jenu a růstem měn s vyššími úroky. Zastavil se tak pokles takzvaných komoditních měn jako australského nebo kanadského dolaru, které od úterka oslabovaly v reakci na to, že Čína začala zpřísňovat měnovou politiku. Australský dolar posílil vůči dolaru o 0,7 procenta a proti jenu o jedno procento.

Americký dolar získal na jen po středečním půlprocentním zisku další 0,4 procenta a stoupl na 91.73 JPY. Proti euru naopak oslabil o 0,2 procenta an 1,4538 USD. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK