Inflace v Maďarsku v prosinci stoupla na 5,6 procenta

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Maďarsku v prosinci stoupla na 5,6 procenta z listopadových 5,2 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici čekali nárůst na 5,7 procenta. V celém loňském roce se průměrná inflace snížila na 4,2 procenta z 6,1 procenta v roce 2008.

Za prosincovým nárůstem stál podle statistiků zejména nízký srovnávací základ ze stejného období předchozího roku, kdy byla inflace ovlivněna poklesem cen pohonných hmot. Bez zahrnutí kolísavých cen pohonných hmot a potravin inflace klesla na 4,8 procenta z listopadových pěti procent, napsala agentura Reuters.

"Nárůst meziročního čísla je způsoben nízkým základem. V prosinci 2008 jsme měli nízkou inflaci, zejména kvůli tehdejšímu poklesu cen paliv," uvedl Borbala Mináry ze statistického úřadu. Upozornil rovněž na výrazný nárůst cen tabáku v důsledku zvýšení spotřební daně.

Maďarská centrální banka minulý měsíc zpomalila tempo snižování úroků a zredukovala základní úrokovou sazbu jen o čtvrtinu procentního bodu na 6,25 procenta. V předešlých pěti měsících banka snižovala sazbu vždy nejméně o půl procentního bodu. Od července tak snížila úroky už o 3,25 procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK