Mzdy ve slovenském průmyslu v listopadu zrychlily růst na 3,5 pct

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. ledna (ČTK) - Průměrná mzda ve slovenském průmyslu zrychlila v listopadu meziroční nárůst na 3,5 procenta z říjnového tempa 0,9 procenta a dosáhla 861,77 eura (zhruba 22.461 Kč). Po očištění od inflace průměrný výdělek v průmyslu stoupl o 3,1 procenta, zatímco v říjnu to bylo jen o půl procenta, informoval dnes slovenský statistický úřad.

Mzdy na Slovensku se v listopadu zvýšily kromě průmyslu už jen v některých odvětvích služeb jako v maloobchodě a veřejném stravování. Nejvyšší mzdu v celé slovenské podnikové sféře v listopadu pobírali tradičně pracovníci v sektoru informací a komunikací, kde průměrný výdělek dosáhl 1659,43 eura, avšak meziročně klesl o 1,5 procenta. Nejnižší příjmy byly opět ve službách - měli je zaměstnanci restaurací a pohostinství, kde průměrná mzda činila 341,35 eura.

Za jedenáct měsíců loňského roku se mzdy v průmyslu zvýšily o dvě procenta a reálně stouply o 0,3 procenta. Mzdy na Slovensku ovlivňuje hospodářská recese, kvůli níž se loni snížil i výkon průmyslu.

Produkce slovenského průmyslu byla od ledna do listopadu meziročně nižší zhruba o šestinu. V listopadu si průmysl poprvé po delším období polepšil a produkce podniků meziročně mírně stoupla.

Oživení výroby se projevilo i na tržbách průmyslových podniků. Ty sice v listopadu klesly ve stálých cenách meziročně o dvě procenta, byl to však nejmírnější propad v dosavadním průběhu roku. V běžných cenách tržby dosáhly 5,49 miliardy eur.

Na konci listopadu ve slovenském průmyslu pracovalo 478.453 lidí. To bylo o 16,8 procenta méně než ve stejném období roku 2008.

V českých průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci pobírali lidé na konci loňského listopadu průměrně 27.220 korun, o 7,5 procenta více než o rok dříve. Průměrný evidenční počet pracovníků se meziročně snížil o 12,5 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v Česku v listopadu meziročně klesly o 3,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK