Analytici: Šance developera Orco na řešení dluhu se nelepší

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Vyhlídky developerské společnosti Orco na vyřešení vysokého zadlužení se příliš nelepší. Držitelé části dluhopisů odmítli ve středu návrh Orka na restrukturalizaci dluhu. Dluhopisům se tak může prodloužit splatnost, firmu ale také můžou čekat nucené prodeje nemovitostí, stejně jako pravděpodobné vynakládání velké části budoucí hotovosti jen splácení dluhopisů. Vyplývá to z dnešního zjištění ČTK mezi analytiky.

Orco se od března 2009 nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. V září pařížský soud firmě prodloužil lhůtu o dalšího půl roku do 25. března 2010. Dluh Orka podle posledních dostupných informací činí přibližně 1,6 miliardy eur, tedy téměř 50 miliard korun. Návrh vedení Orka obsahoval plán na výměnu části dluhopisů za akcie. Cílem bylo snížit zadluženost a zvýšit kapitál firmy.

"Vzhledem k tomu, že ochrana pařížského soudu před věřiteli firmy vyprší 25. března 2010, staví odmítnutí plánu společnosti do velmi složité situace. Je možné, že do té doby mohou být představeny nové plány," uvedli analytici společnosti KBC Securities.

O dluhopisech splatných v letech 2010 a 2014 má nyní podle Orka rozhodnut soud v Paříži. Rozhodnutí se má týkat případného rozložení splátek dluhopisů až do období deseti let.

"Pozitivní informací je, že pravděpodobně nedojde k vysokému zředění stávajících akcionářů, na druhou stranu ale firma bude pravděpodobně muset pokračovat v prodeji majetku pod tlakem a v budoucnu půjde velká část cash flow na splácení dluhopisů," uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek.

Orco patří mezi největší developery ve střední Evropě, v Česku má řadu projektů například v Praze nebo Brně. Akcie Orka se obchodují na burzách v Praze, Paříži, Budapešti a Varšavě. Na všech trzích dnes cenné papíry firmy reagovaly na rozhodnutí valných hromad poklesem, v Budapešti bylo dokonce obchodování na čas pozastaveno. Na pražském trhu akcie ztrácely až osm procent, pohybovaly se kolem hodnoty 170 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK