Čínská automobilka Geely prudce roste, chce do západní Evropy

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 14. ledna (ČTK) - Největší čínská soukromá automobilka Geely Automobile Holdings v loňském roce zvýšila prodej o 59 procent na 325.413 vozů. Oznámila to dnes firma, jejíž mateřská společnost nyní pracuje na dokončení převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od americké automobilky Ford Motor. Geely podle tisku doufá, že v letošním roce zahájí vývoz do západní Evropy.

V samotném prosinci se prodej více než zdvojnásobil na rekordních 43.446 vozů. Podle listu Hong Kong Economic Journal by nyní firma měla zvýšit plánovaný prodej pro letošní rok ze současných 400.000 vozů, napsala agentura Reuters.

Automobilce však loni v důsledku světové finanční krize výrazně klesl podíl exportu na celkovém prodeji. Firma loni vyvezla 19.000 vozů, což představuje pouze šest procent celkového odbytu. V předchozím roce se tento podíl pohyboval kolem 20 procent. Do roku 2015 přitom firma hodlá podle tisku vyvážet dvě třetiny své produkce.

Automobilka Ford minulý měsíc oznámila, že se v zásadě dohodla na prodeji divize Volvo Car čínské firmě Geely Holdings Group a že dokončení transakce očekává ve druhém čtvrtletí letošního roku. Hodnota transakce se podle agentury Reuters odhaduje na zhruba 1,8 miliardy dolarů (přes 32 miliard Kč).

Čína loni vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Celkový prodej motorových vozidel v Číně se loni zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Klíčovou roli v rychlém růstu čínského trhu nyní hrají vládní opatření na podporu poptávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK