Po osvobození od mýtného Slovensko zatím bez dopravních potíží -------------------- --------------------

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Trenčín 14. ledna (ČTK) - Dočasné osvobození od elektronického mýtného za průjezd silnicemi první třídy, které na Slovensku platí ode dneška do konce ledna, zatím dopravní problémy nepůsobí. V některých obcích, jimiž procházejí silnice první třídy souběžně s dálnicí, nebyla pozorována zvýšená frekvence kamionů. I podle pracovníků Stella Centra, které mapuje dopravní situaci, byl provoz na silnicích plynulý.

"Zatím je absolutní klid, nemáme hlášeny žádné závažnější problémy. Pokud by se nějaké těžkosti vyskytly, tak potom zřejmě v Trenčínském kraji, kde je asi nejlepší možnost využít paralelních tras k dálnicím," řekl ČTK Vladimír Michal ze Stella Centra. Ani policie v Trenčínském kraji nezjistila, že by se řidiči nákladních vozů chtěli vyhnout poplatkům za využití dálnice jízdou po souběžných silnicích první třídy.

Také ve východnějších lokalitách Slovenska kamiony provoz na silnicích první třídy zatím nezahustily. Zácpám nebo dopravním nehodám se vyhnula i obec Hybe mezi Popradem a Liptovským Mikulášem. "Není tu žádný zvýšený počet kamionů, je klid. Nákladní auta využívají raději dálnici," poznamenal starosta obce Martin Piovarči.

Mýtné se z přibližně 2000 kilometrů zpoplatněných silnic dočasně nevztahuje na téměř 1500 kilometrů vozovek. Vozidla s hmotností nad 3,5 tuny nadále musí platit mýto za jízdu po dálnicích a rychlostních silnicích.

Proti spuštění mýtného systému na Slovensku od začátku tohoto roku protestovali zejména menší přepravci, kteří minulý týden záměrně brzdili nebo blokovali provoz v několika městech na Slovensku. Premiér Robert Fico na počátku tohoto týdne ustoupil a část požadavků nespokojených řidičů splnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK