Lesy ČR v případě prodeje pily Javořice dostanou až 200 milionů

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 14. ledna (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dostane v případě úspěšného prodeje pily Javořice v dražbě až 200 milionů korun. Úhradu této sumy mají Lesy ČR zaručenou zástavou podstatné části majetku pily. Zástava Lesům ČR zajišťuje pohledávky za společností CE WOOD, které pila Javořice patří. ČTK to dnes potvrdil mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Lesy ČR v úterý uvedly, že se kontroverzní dražby nezúčastní.

Dražba pily ve Ptení na Prostějovsku je naplánována na pondělí v Brně. Vyvolávací cena pozemků, budov a části movitých věcí činí půl miliardy korun, odhadní cena pak téměř 493 milionů korun.

Zástavami si Lesy ČR zajistily úhradu 85 pohledávek z obchodního styku za firmou CE WOOD. Zajistily si jimi i případné pohledávky vzniklé v souvislosti se zástavními smlouvami, například pohledávky na náhradu nákladů výkonu zástavního práva. "K 13. lednu činila výše pohledávek z obchodního styku 192,1 milionu korun," uvedl Boublík.

Vedle Lesů ČR mají majetek pily v zástavě i další subjekty, zjistila ČTK z dražební vyhlášky. Nejvýznamnějším je britská společnost Tarling Financial Consulting, která zástavami kryje své pohledávky v řádech milionů eur a desítek milionů korun. Zástavou si pohledávku deset milionů korun zajistila i Česká správa sociálního zabezpečení.

Pila Javořice se měla dražit již loni v listopadu. Firma CE WOOD však aukci zrušila. Měla prý podezření, že by ji jeden ze zájemců napadl. Jedním z hlavních uchazečů o pilu údajně byly Lesy ČR. Média totiž dříve uvedla, že výsledek dražby je předem dohodnutý. Pilu údajně měly koupit Lesy ČR, prý až za 950 milionů Kč. Po zveřejnění informací o možné dohodě v tisku ministr zemědělství tehdy koupi nedoporučil.

Podle serveru iHNed.cz mělo být důvodem zamýšlené transakce to, že stát vede se CE WOOD spory, mimo jiné arbitráž o 3,5 miliardy korun. Koupě pily za předraženou cenu tak údajně mohla posloužit jako "kompenzace" státu ve prospěch firmy CE WOOD. Lesy informace o tiché dohodě odmítaly.

Lesy ČR podaly na CE WOOD loni v lednu návrh na insolvenční řízení kvůli pohledávce, kterou vyčíslily na 186 milionů korun. Na konci července jej stáhly. Naopak CE WOOD po podniku požaduje několikamiliardovou kompenzaci za ztráty, které mu údajně vznikly při dřívějším zadávání veřejných zakázek. Arbitráže proti státu zahájili i zahraniční vlastníci firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK