Inflace v Polsku stoupla v prosinci na 3,5 procenta

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 14. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Polsku v prosinci stoupla na 3,5 procenta z listopadových 3,3 procenta. Proti předchozímu měsíci se spotřebitelské ceny nezměnily. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil polský statistický úřad. Průměrná inflace za loňský rok činila 3,5 procenta.

Výsledky jsou o něco lepší než odhady analytiků. Ti podle ankety agentury Reuters očekávali zvýšení inflace až na 3,6 procenta. Meziměsíčně měly ceny podle jejich odhadů stoupnout o 0,1 procenta.

Podle analytiků se v prosinci inflace dotkla svého maxima a v příštích měsících se bude snižovat. "Od ledna by inflace měla začít klesat. Hodně to bude záviset i na rozhodnutí o regulovaných cenách," uvedl hlavní ekonom Société Générale Jaroslaw Janecki. "Nejnižší bude v květnu a červnu, kolem dvou procent. Do konce roku by se mohla stabilizovat mezi dvěma procenty a 2,5 procenta," dodal.

Ceny potravin a nápojů se v prosinci meziročně zvýšily o 4,3 procenta a ceny v dopravě o 7,2 procenta. Ceny oděvů a obuvi naopak klesly o 6,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK