Slovenský ministr hájil mýtný systém, dopravce ale nepřesvědčil -------------------- --------------------

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. ledna (ČTK) - Slovenský ministr dopravy Ľubomír Vážny dnes obhajoval ve slovenském parlamentu systém elektronického mýtného před některými poslanci a autodopravci. Ti byli po bouřlivé debatě s jeho argumenty nespokojení; upozorňovali na mnohé nedostatky systému i na množství reklamací palubních jednotek, které pohyb vozidel po zpoplatněných trasách zaznamenávají.

Původně měl Vážny mluvit o novém systému před členy parlamentního výboru pro hospodářskou politiku. Koaliční poslanci se však omluvili, výbor nezasedal a ministr tedy mluvil hlavně s představiteli opozice a dopravci.

"Nemám pocit, že mýtné nefunguje," prohlásil ministr. Dopravci přitom systém od jeho spuštění na začátku roku kritizují a na protest proti jeho nastavení zablokovali na pět dní jednu z hlavních tepen Bratislavy. V jiných městech zpomalovali provoz. Premiér Robert Fico nato požadavkům řidičů ustoupil a slíbil i snížení spotřební daně z nafty.

Kromě toho by měly klesnout pokuty za nesprávné nastavení palubní jednotky ve vozidle a na silnicích by se měla objevit značení o jejich zpoplatnění. Novelu zákona o elektronickém mýtném dnes předložilo do připomínkového řízení ministerstvo dopravy. Po vládním souhlasu o něm bude parlament jednat ve zkráceném čtení. Novela by měla být účinná od února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK