Tržby amerických maloobchodů v prosinci nečekaně klesly o 0,3 pct

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. ledna (ČTK) - Maloobchodní tržby v USA v prosinci meziměsíčně nečekaně klesly o 0,3 procenta. Spotřebitelé v hlavním nákupním období před Vánocemi utráceli méně za automobily a řadu dalšího zboží. Ve srovnání s prosincem 2008 však byly tržby vyšší o 5,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Za celý loňský rok se obrat maloobchodů snížil o 6,2 procenta, což byl nejvyšší pokles od roku 1992.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak meziměsíční zvýšení tržeb o půl procenta. Pokles zaznamenaly tržby poprvé za tři měsíce. V listopadu naopak podle revidovaných údajů stouply o 1,8 procenta. Zpráva zvyšuje obavy o udržení oživení americké ekonomiky.

Prodej motorových vozidel se v posledním měsíci loňského roku snížil o 0,8 procenta. Tržby obchodů s elektronikou a domácími spotřebiči klesly o 2,6 procenta.

Bez zahrnutí automobilů a automobilových součástek byly tržby nižší o 0,2 procenta, což byl nejvyšší pokles od července. Jádrové tržby, které nezahrnují prodej automobilů, pohonných hmot a stavebních materiálů, klesly o 0,3 procenta. V listopadu se naopak zvýšily o 0,9 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK