Regiony letos získají 29 mld. korun z EU, o pět více než loni -------------------- --------------------

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. ledna (ČTK) - Ze všech regionálních operačních programů (ROP) bude letos možné čerpat celkem 29 miliard korun, loni to bylo 24 miliard Kč. Smlouvu o čerpání evropských dotací dnes v Brně na turistických veletrzích GO a Regiontour podepsal ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a představitelé regionálních rad. Velká část dotací je určena právě na projekty rozvíjející tuzemský cestovní ruch.

"Pro kraje jsou to významné prostředky, protože stát krátí svoje příspěvky pro kraje z důvodů nižších daňových výnosů. Ty desítky miliard jsou důležitým protikrizovým opatřením. Znamenají konkrétní projekty a práci pro regionální firmy, což znamená zachování zaměstnanosti a vytváření nových míst," řekl dnes ČTK jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

Podle Haška bude značná část z evropských dotací vynaložena právě na rozvoj a podporu cestovního ruchu. Jihomoravský kraj vyhlásil strategickou výzvu pro projekty nad 100 milionů korun. Hašek díky tomu počítá se zahájením výstavby lázeňského komplexu v Pasohlávkách u novomlýnských nádrží na Břeclavsku. "Evropské prostředky budou k dispozici i provozovatelům hotelů, penzionů, správcům památkových objektů pro budování parkovišť, sociálních zařízení a další infrastruktury, na jejíž vysoký standard jsou zvyklí turisté v západní Evropě," řekl Hašek.

Česká republika má možnost v plánovacím období čerpat evropské dotace ve výši zhruba 26,7 miliardy eur (asi 700 miliard korun). Nejvíce peněz poputuje na operační programy podnikání a inovace, životní prostředí nebo doprava. Na ROP připadá celkem 4,7 miliardy eur (asi 123 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK