Euro po rozhodnutí ECB o sazbách oslabilo

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. ledna (ČTK) - Americký dolar dnes klesl vůči jenu, protože nejnovější statistické údaje posílily očekávaní, že centrální banka USA (Fed) ponechá úrokové sazby ještě nějaký čas na současné nízké úrovni. K euru však dolar rostl. Euro reagovalo na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) o sazbách a doprovodný komentář šéfa ECB, ve kterém zdůraznil důležitost silného dolaru.

Kolem 17:20 SEČ dolar vůči euru stoupl o 0,3 procenta na 1,4475 USD, k jenu však oslabil o 0,3 procenta na 91,13 JPY. Euro k jenu kleslo o 0,59 procenta na 131,84 JPY.

Dnešní statistické údaje ze Spojených států ukázaly, že obrat maloobchodů v prosinci nečekaně klesl o 0,3 procenta. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti pak minulý týden vzrostl. Podle analytiků nejnovější údaje po páteční zprávě o vývoji nezaměstnanosti za prosinec zvyšují obavy o další vývoj ekonomiky.

Bankovní rada ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu jednoho procenta. Základní sazba pro země eurozóny je beze změn už osm měsíců a prezident ECB Jean-Claude Trichet naznačil, že banka ještě nějaký čas úroky zvyšovat nebude. Trichet také řekl, že ekonomika eurozóny letos podle ECB zaznamená mírný růst.

Euro příliš nereagovalo na rozhodnutí ECB, avšak ztratilo půdu pod nohama poté, co Trichet zdůraznil důležitost silného dolaru. Na euro rovněž negativně působí obavy o další vývoj v Řecku, které má obrovský deficit a agentury mu snížily rating, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK