Reuters: Viceprezidentem ECB bude Constancio nebo Mersch

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. ledna (ČTK) - Největší šanci stát se novým viceprezidentem Evropské centrální banky (ECB) má nyní Portugalec Vitor Constancio a Lucemburčan Yves Mersch. Uvedly to dnes zdroje agentury Reuters. Funkce se uvolní na konci května, kdy ji opustí nynější viceprezident, Řek Lucas Papademos. O Merschovi jako o žhavém kandidátovi začátkem ledna spekuloval i německý list Financial Times Deutschland.

Podle tří zdrojů, které se podílejí na přípravách pravidelných měsíčních schůzek ministrů financí eurozóny, se už naopak nepočítá se třetím kandidátem, kterým byl Belgičan Peter Praet. O tom, kdo převezme funkci viceprezidenta, budou rozhodovat právě ministři financí eurozóny.

"Teď je to těsný souboj mezi portugalským a lucemburským kandidátem," řekl jeden ze zdrojů. "Mersch a Constancio jsou vedoucími kandidáty, neboť jsou to šéfové centrálních bank, nejen členové bankovní rady jako belgický kandidát," dodal druhý zdroj.

Všichni tři kandidáti dnes absolvovali slyšení u hospodářského výboru Evropského parlamentu. Ministři financí budou o kandidátech na viceprezidenta ECB jednat na své nejbližší schůzce, která se bude konat v pondělí. Podle jednoho ze zdrojů je možné, že pokud se ministři neshodnou na kandidátovi v pondělí, mohou se výběrem znovu zabývat v únoru.

Constancio má údajně podporu převážně mezi jižními státy, naopak Mersche preferují hlavně severské země. "Nakonec to ale bude politické rozhodnutí, protože je budou dělat politici," uzavřel jeden ze zdrojů. Zatímco Mersch by se podle některých analytiků soustředil na boj s inflací, Constancio by prý asi dal přednost podpoře hospodářského růstu.

Viceprezident je v ECB druhá nejvyšší funkce a má značnou váhu. V současné době zahrnuje například dohled nad finanční stabilitou a výkon dozoru nad bankami. Právě tato oblast je teď kvůli finanční krizi pro řadu vlád prioritou.

Praxe z posledních let naznačuje, že existuje nepsaná gentlemanská dohoda, kdy se funkce viceprezidenta dává kandidátovi z menší členské země eurozóny, která nemá křeslo ve výkonné radě ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK