Japonské akcie pokračují v růstu, částečně pomohl Intel

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu, a jejich hlavní index tak vystoupil na nové maximum za posledních 15 měsíců. Trhu částečně pomohla zpráva o lepším hospodaření americké společnosti Intel, která udává směr celému sektoru vyspělých technologií. Na devizových trzích po spekulacích o rezignaci německé kancléřky Merkelové přechodně oslabil kurz eura.

Index Nikkei 225 si připsal 74,42 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,68 procenta na hodnotě 10.982,10 bodu. Do zisku se dostal navzdory tomu, že v průběhu celého dne se pohyboval kolem předchozího závěru a několikrát spadl i do záporných hodnot. Za celý týden index vzrostl o 1,7 procenta, a uzavřel tak sedmý ziskový týden v řadě. Naposledy se mu tak dlouhý růst povedl v období březen až květen 2008.

Podobné zisky jako hlavní index měl dnes i širší trh. Index Topix, který situaci na širším trhu kopíruje, si dnes připsal 0,8 procenta a uzavřel na hodnotě 966,40 bodu.

"Index Nikkei už je na dohled hranici 11.000 bodů a i když se díky Intelu daří technologiím, je vidět i solidní zájem o nákupy velkých blue chips," sdělil k situaci na trhu analytik makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Nagajuki Jamagiši.

Zájem byl především o akcie technologických firem jako je Advantest, které zareagovaly na výsledky Intelu. Ten ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil zisk i tržby a překonal odhady analytiků. Analytici ale upozorňují, že se zvyšuje riziko výběru zisků, což by mohlo akciový trh oslabit. Zahraniční investoři ale dnes měli zájem o více titulů než jindy.

Na devizových trzích se přechodně snížil kurz eura k dolaru, a to kvůli spekulacím, že německá kancléřka Angela Merkelová se chystá rezignovat. Mluvčí německé vlády ale dnes ráno fámy rázně popřel a označil je za zcela nepodložené. Euro tak ještě během obchodování v Asii stihlo smazat alespoň část ztrát.

"Dohady o rezignaci (kancléřky Angely) Merkelové jsou naprosto nesmyslné," reagoval mluvčí německé vlády Christoph Steegmans na dotaz, co je pravdy na tom, že Merkelová odstupuje. Mluvčí řekl, že ho dotaz překvapil, podle agentury Reuters není jasné, odkud spekulace o rezignaci Merkelové pramení.

Euro k dolaru po fámách kleslo až na 1,4406 USD, později se ale vzpamatovalo a vystoupilo na 1,4431 USD. Proti hodnotám z předchozího dne ale i tak ztrácelo kolem půl procenta. Euro bylo pod zvýšeným tlakem už ve čtvrtek, a to kvůli komentáři šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta, který zopakoval, že silný dolar je důležitý.

Euro k japonskému jenu oslabilo asi o půl procenta a dostalo se na 131,40 USD, australský a novozélandský dolar vůči nízko úročenému jenu klesly shodně asi o 0,6 procenta. Vzhledem k nejistým vyhlídkám globální ekonomiky obchodníci obecně omezovali rizikovější pozice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK