ČSÚ: Ceny výrobců v průmyslu v prosinci klesly o 0,8 procenta

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v prosinci opět klesly. Meziročně se snížily o 0,8 procenta po poklesu o 2,4 procenta v listopadu. Ceny zemědělských producentů byly v prosinci meziročně nižší o 12,7 procenta. Ceny stavebních prací byly proti předchozímu roku naopak vyšší o 0,3 procenta a tržních služeb 0,8 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Změny výrobních cen naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele, protože se obvykle časem projeví také v obchodech.

Největší vliv na pokles celkového indexu mělo snížení cen obecných kovů a kovodělných výrobků o 14,7 procenta a potravinářských výrobků o 4,3 procenta. Vzrostly především ceny koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 22,5 procenta, zvedly se přitom po 13 měsících poklesu. Ceny elektřiny, plynu a páry se zvýšily o 10,1 procenta a vody, její úpravy a rozvodu o 6,9 procenta. "Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce klesly ceny meziproduktů o 6,5 procenta, nejvíce stouply ceny energie o 10,6 procenta," uvedl ČSÚ.

V průměru za celý loňský rok v porovnání s rokem 2008 byly nižší ceny zemědělských výrobců o 24,8 procenta a ceny průmyslových výrobců o 3,1 procenta. Ceny stavebních prací se zvýšily o 1,2 procenta a tržních služeb o 1,5 procenta.

V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 0,1 procenta. Stouply zejména ceny chemických látek a výrobků o 1,8 procenta, dopravních prostředků o 0,7 procenta a koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 0,5 procenta. Ceny v odvětví potravinářských výrobků vzrostly o 0,1 procenta. Klesly pouze ceny nerostných surovin o 0,2 procenta a základních farmaceutických výrobků o 0,1 procenta.

Ceny zemědělských výrobců ve srovnání s listopadem vzrostly o 1,2 procenta a ceny stavebních prací o 0,2 procenta. Naopak ceny tržních služeb klesly o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK