NSS vrátil do hry pokutu 400.000 korun pro ČT za film o Stodolní

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. ledna (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil do hry pokutu 400.000 korun, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v roce 2008 uložila České televizi za odvysílání pořadu o Stodolní ulici v běžném vysílacím čase. Městský soud v Praze rozhodnutí o pokutě vloni zrušil. Rada se ale odvolala a NSS jí ve čtvrtek vyhověl. Případ se vrací k městskému soudu k novému projednání. ČTK to zjistila z úřední desky. Přesné důvody NSS zatím nezveřejnil.

Česká televize pořad (Ne)Snesitelná lehkost Stodolní vysílala před dvěma lety v lednu od 09:50 na ČT1. Časosběrný dokument zachycoval noční život na Stodolní včetně uživatelů drog. Film zaznamenal také přímou aplikaci drogy. Podle televize šlo o prevenci negativních společenských jevů.

Část rady ale snímek považovala za návodný a obávala se, že některé děti mohou napodobovat negativní hrdiny dokumentu. Některé záběry rada označila za děsivé. Bylo kolem toho hodně diskuzí, řekl tehdy předseda rady Václav Žák. Nakonec radní uvedli, že televize porušila povinnost nezařazovat do vysílání v době od 06:00 hodin do 22:00 hodin pořady, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí nebo mladistvých.

Městský soud ale považoval rozhodnutí RRTV za nedostatečně odůvodněné. Obsahovalo prý spekulativní závěry. "Jedná se především o závěr, že by popsané scény mohly přispět k popularizaci negativních jevů (aplikace drog, obživa striptýzových tanečnic)," stojí v rozhodnutí městského soudu. RRTV se podle soudu také nijak nevypořádala s tím, že cílem ČT byla prevence, a nestanovila pro podobné pořady žádné limity.

Důvody, pro které Nejvyšší správní soud rozhodnutí městského soudu v Praze zrušil, zatím nejsou známé. NSS má na zpracování odůvodnění několik týdnů.

Sběrný dokument režiséra Jaroslava Večeři (Ne)Snesitelná lehkost Stodolní sledoval podle informací ČT v průběhu několika let osudy lidí, kteří žijí a pracují v blízkosti nejpopulárnější ostravské ulice plné barů, restaurací a hudebních a tanečních klubů. Vznikal od května roku 2003 do podzimu 2005.

Snímek zaznamenal výpovědi, reakce, názorové proměny i životní peripetie několika mladých lidí, mezi nimiž nechybí podnikatelé, kteří vlastní bary na ostravské "ulici zábavy", barmani, tanečnice, prostitutka, lidé kolem drogového obchodu a další.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK