Čína mírní napětí kolem Googlu, situaci prý lze řešit -------------------- --------------------

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 15. ledna (ČTK) - Čína se snaží mírnit napětí kvůli sporu, do něhož se dostala s americkou technologickou společností Google. Ta odmítá s čínskou vládou dál vládou spolupracovat na cenzuře vyhledávaných hesel a pohrozila, že pokud nebude moci v Číně působit bez cenzury, z tamního trhu odejde. Čína ale dnes uvedla, že situaci lze řešit a vztahy mezi USA a Čínou prý sporem neutrpí.

Situaci pozorně sledují i nejvyšší místa v USA a politici v čele s prezidentem Barackem Obamou dali najevo, že stojí za Googlem a jeho snahou prosadit v Číně svobodný přístup k informacím. Američané postoj Číny zatím hodnotí opatrně a portál Google.cn hlesla dál filtruje.

Pozorovatelé hned po oznámení Googlu, že by mohl z Číny odejít, dávali najevo rozpaky. Není jasné, zda Google hrozbu myslí vážně, protože dříve už mnohokrát sdělil, že čínský trh je pro něj důležitý. Ke sporu se vyjádřila také další americká společnost Microsoft, která se snaží na trhu internetového vyhledávání prosadit. Microsoft uvedl, že nehodlá následovat příkladu Googlu a nemá v úmyslu z Číny odejít.

Google se spolupráci na cenzuře delší dobu bránil, k hrozbě odchodu z Číny ale přistoupil až poté, co někdo napadl e-mailové účty, které mají na jeho portálu Gmail čínští disidenti. Útok byl údajně veden z čínského území a existuje podezření, že si jej objednaly čínské úřady. Ty na podobná obvinění zpravidla nereagují, případně tvrdí, že hacking a podobné aktivity zakazují.

Spojené státy uvedly, že je zatím brzy na bližší hodnocení postoje Číny, a nedá se tedy říci, zda spor ovlivní vzájemné ekonomické vztahy. Washington ale dodal, že jak čínská ekonomika roste a vyzrává, musí mít i svobodný tok informací.

Přestože spor lze podle Číny řešit mnoha způsoby, Peking trvá na tom, že všechny zahraniční firmy musí dodržovat čínské zákony, pokud chtějí v Číně působit. A to se prý týká i Googlu. "Ať už se Google rozhodne jakkoli, čínsko-americké obchodní a ekonomické vztahy to neovlivní, protože obě strany mají několik způsobů, jak spolu komunikovat a vyjednávat," uvedl na pravidelném brífinku pro média mluvčí ministerstva obchodu Jao Ťien.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK