ČNB: Běžný účet vykázal v listopadu schodek 1,6 miliardy Kč

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v listopadu schodek 1,6 miliardy korun. Informovala o tom dnes Česká národní banka s tím, že výsledek ovlivnilo pasivum bilance výnosů, kde se promítlo vyplacení dividend v částce 9,2 miliardy korun a předpokládaná výše reinvestovaného zisku 7,8 miliardy korun. Naopak bilance zboží a služeb byla aktivní. Na konci října činil přebytek běžného účtu 12,4 miliardy Kč.

"V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů z ČR do rozpočtu Evropské unie ve výši jedné miliardy korun. Na kapitálovém účtu je zahrnuto čerpání z rozpočtu EU dvě miliardy korun a příjem z prodeje emisních povolenek ve výši 4,6 miliardy korun. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu klesá," uvedla centrální banka.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky (ECB) činil přibližně 16 miliard korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 3,6 miliardy korun a bylo ovlivněno předpokládanou výší reinvestovaného zisku.

Saldo ostatních investic bylo aktivní v rozsahu 16,3 miliardy korun v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Vláda čerpala od Evropské investiční banky (EIB) úvěry na rozvoj dopravní infrastruktury ve výši 2,2 miliardy korun. Saldo transakcí v položce devizových rezerv ČNB, po vyloučení kurzových rozdílů, vedlo ke zvýšení devizových rezerv o 6,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK