IEA nechala odhad poptávky po ropě na letošní rok beze změn

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. ledna (ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) nechala odhad poptávky po ropě prakticky beze změn a nadále předpokládá, že ve světě bude v letošním roce v průměru denně zapotřebí 86,3 milionu barelů ropy. Je to ale výrazný nárůst proti loňsku, kdy průměrná spotřeba podle předběžných odhadů agentury činila 84,9 milionu barelů denně. Spotřeba podle prognózy letos vystoupí nejvýše od roku 2007.

IEA působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) včetně České republiky. Nejvíce se letos bude podle IEA spotřeba ropy zvyšovat zřejmě v asijských zemích, u nichž se předpokládá, že jejich ekonomiky se z globální krize zotaví nejdříve. Růst ale bude obecně vyšší v zemích mimo OECD, tedy nejen v mladých tržních ekonomikách Asie.

V roce 2008 a 2009 se poptávka po ropě kvůli světové hospodářské krizi citelně snížila. I když by se letos měla zvýšit, spotřeba stále nebude dosahovat úrovně z roku 2007, kdy se denně spotřebovávalo asi 86,5 milionu barelů ropy.

"Odhad poptávky po ropě v Číně a v Asii jsme proti minulé zprávě posunuli vzhůru o 70.000 barelů denně. Tím se zcela smazal vliv revize pro země OECD, která činí 60.000 barelů denně," uvedl šéf divize IEA pro ropný průmysl a trhy David Fyfe. "Do roku 2011 očekáváme růst o další asi milion barelů denně, což bude rekord. Bude ale záležet na hospodářském oživení," dodal.

Fyfe také řekl, že nynější chladná zima, se kterou se potýká řada členských zemí OECD, zřejmě nebude mít na vývoj poptávky po ropě výraznější vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK