Na Slovensku by mohla zlevnit nafta, vláda schválila snížení daně

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. ledna (ČTK) - Na Slovensku by mohla v brzké době zlevnit nafta. Slovenská vláda odsouhlasila snížení spotřební daně na naftu na 0,368 eura (9,5 Kč) za litr ze současných 0,481 eura (12,5 Kč) za litr. Daň by měla klesnout od února, změnu však ještě musí schválit parlament, který by ji měl projednat ve zkráceném řízení.

Kabinet premiéra Roberta Fica s poklesem daně souhlasil po protestech autodopravců proti systému elektronického mýtného. Nespokojení dopravci kritizovali kromě mýtného rovněž ceny pohonných hmot, které jsou na Slovensku vyšší než v okolních zemích. Premiér požadavku ustoupil v pondělí poté, co se protesty rozšířily z Bratislavy i do dalších slovenských měst. V minulosti přitom pokles spotřební daně odmítal.

Snížení daně bude mít negativní dopad na příjmy státu. Slovenské ministerstvo financí předpokládá, že po této úpravě vybere do roku 2012 na daních o 215 až 351 milionů eur méně. Tento výpadek by měly kompenzovat úspory na ministerstvech a snížení počtu členů vlády po letošních volbách.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK