Průmyslová výroba v USA v prosinci díky zimě stoupla o 0,6 pct

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. ledna (ČTK) - Americká průmyslová výroba v prosinci stoupla stejně jako v předešlém měsíci o 0,6 procenta. Zpracovatelský průmysl v čele s výrobou automobilů sice obnovil pokles, kvůli neobvykle chladnému počasí však prudce vzrostla produkce elektráren, tepláren a plynáren, sdělila v dnešní zprávě americká centrální banka (Fed).

V meziročním srovnání byla průmyslová produkce stále nižší o dvě procenta. Za celé poslední čtvrtletí loňského roku však produkce rostla v celoročním přepočtu tempem sedmi procent.

Růst průmyslové výroby byl přesně v souladu s očekáváním analytiků. Údaj za listopad byl opraven dolů z původního růstu 0,8 procenta.

Produkce zpracovatelského průmyslu se po listopadovém růstu o 0,9 procenta snížila o 0,1 procenta. Stejným tempem oslabil automobilový sektor, kde produkce předešlý měsíc vzrostla o 1,5 procenta. Chladného nástupu zimy využil k růstu sektor síťových služeb v čele s energetickými podniky, kde produkce vyskočila o 5,9 procenta.

Využití výrobních kapacit, což je ukazatel nevyužitého výrobního potenciálu ekonomiky a signál vývoje inflačních tlaků, v prosinci opět vzrostlo na 72 procent z listopadových 71,5 procenta. Ukazatel je však i přes několikaměsíční růst stále zhruba devět procentních bodů pod dlouhodobým průměrem let 1972-2008.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla podle konečných údajů o 2,2 procenta a ukončila pokles, který trval čtyři čtvrtletí. Ekonomové očekávají v posledním čtvrtletí i díky oživení průmyslové výroby zrychlení růstu na zhruba 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK