Dopravní podnik Ostrava nezvýší mzdy, desítky lidí musí odejít

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 15. ledna (ČTK) - Městská společnost Dopravní podnik Ostrava (DPO) letos nebude zvyšovat mzdy svým zaměstnancům. Průměrný plat zůstane na loňských 22.700 korunách. Vlivem hospodářské krize musí odejít dalších asi 40 zaměstnanců ze současných 2330, což se nelíbí odborům. V rámci úsporných opatření loni odešlo bezmála 120 zaměstnanců. Snižováním nákladů firma reaguje na úbytek cestujících, pokles tržeb i nižší dotace od města. ČTK to řekl ředitel DPO František Kořínek.

Zmražení platů vyplývá z kolektivní smlouvy podepsané na konci prosince. "Nárůst mezd je sice nulový, ale podobná situace je ve všech dopravních podnicích. V rámci možností DPO dopadlo kolektivní vyjednávání dobře," řekla ČTK předsedkyně odborů Eva Kubíčková. Podle ní však odboráři nesouhlasí s propouštěním zaměstnanců.

Až čtyři desítky lidí opustí dopravní podnik postupně; podle ředitele nebudou propuštěni hromadně. Výpověď zatím dostalo sedm z 20 zaměstnanců, kteří odejdou v první vlně v dubnu. "Jedná se převážně o dělnické a údržbářské práce - od údržby jízdenkových automatů až po nákupčí ve skladu. Odejít bude muset i několik řidičů," řekl ČTK Kořínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK