Pražská burza v uplynulém týdnu posílila o 2,45 procenta

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze i během druhého týdne letošního roku posílily. Hlavní index PX přidal 2,45 procenta na 1185,6 bodu. Nejvíce rostly akcie Philip Morris ČR, největší oslabení postihlo akcie společnosti Orco. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Druhý týden roku 2010 pokračoval v pozitivním gardu a přes nepříznivý pondělní začátek výsledkové sezóny v USA si index PX připsal téměř 2,5 procenta," řekl ČTK analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucím titulem pražské burzy v uplynulém týdnu byly akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR, které si připsaly 9,6 procenta na 9748 Kč. U této firmy se podle Vaníčka především dnes projevila poměrně silná nákupní objednávka.

Akcie společnosti Orco klesly o 4,2 procenta na 170,5 Kč. Valné hromady držitelů dluhopisů opětovně nepřistoupily na nové podmínky navrhované společností, což nadále komplikuje situaci s restrukturalizací dluhu, upozornil Vaníček.

V příštím týdnu bude pro trh pravděpodobně nejvýznamnější trvající výsledková sezona v USA, kde prim budou hrát především velké bankovní domy. Americký trh obchodní týden bude zkrácený, protože v pondělí jsou trhy kvůli svátku zavřeny. "Celkově se domníváme, že výsledky bank mohou přinést lehké zklamání, a tudíž by mohlo dojít k jistému vybírání zisků," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK