Vládá projedná úspory v rozpočtu i zvýšení pátečního mýtného

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Vláda dnes bude opět rozhodovat o úsporných opatřeních ve výdajích letošního státního rozpočtu tak, aby byl udržen schválený schodek 163 miliard korun. Kabinet projedná také zvýšení mýtných sazeb na páteční odpoledne, strategii bezpečnosti potravin a výživy na roky 2010 až 2013 či statut Státního zemědělského intervenčního fondu.

Úspory ve státním rozpočtu chce kabinet vytvořit především podvázáním výdajů jednotlivých ministerstev. Důvodem jsou změny ve státním rozpočtu, které prosadili poslanci levice a které podle vlády skrytě zvyšují schodek rozpočtu.

Ministr dopravy Gustav Slamečka dnes předloží vládě návrh na zvýšení mýtných sazeb na páteční odpoledne. Kamiony by měly v pátek na dálnicích platit až o polovinu více než nyní, čímž chce ministerstvo regulovat provoz. Pokud vláda návrh schválí, bude změna platit od února.

Cílem strategie bezpečnosti potravin a výživy na období 2010 až 2013, kterou kabinetu předkládá ministerstvo zemědělství společně s ministerstvem zdravotnictví, je zlepšit ochranu zdraví spotřebitelů a zvýšit důvěru lidí v kvalitu a výživovou hodnotu potravin. Na rozdíl od podobných dokumentů v minulosti zahrnuje strategie také problematiku výživy obyvatel, která byla dosud řešena samostatně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK