Japonské akcie kvůli JP Morgan a politickému skandálu klesly

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh na počátku týdne přerušil vlnu růstu a oslabil o více než jedno procento. Dolů srážely tokijskou burzu údaje o ztrátách americké banky JP Morgan a vliv skandálu s financováním vládnoucí strany. Na devizovém trhu získávaly americký dolar a japonský jen, zatímco měny s vyššími výnosy jako australský dolar kvůli sbírání zisků z dosavadního letošního růstu oslabovaly.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru dnešního obchodování oslabil o 1,2 procenta na 10.855,08 bodu. V pátek index vystoupil na nejvyšší úroveň od října 2008.

Na trh ještě měla vliv zpráva z konce minulého týdne o hlubokých ztrátách banky JP Morgan Chase v divizích hypoték a kreditních karet. Důvěru na trhu oslabovala politická nejistota v důsledku skandálu kolem financování japonské vládnoucí Demokratické strany. Investoři se obávají, že případ může narušit přijímání dodatečného rozpočtu v parlamentu.

Dolar s jenem si dnes na asijském devizovém trhu držely počáteční zisky. Klesaly naopak měny s vyššími výnosy jako australský dolar, které od počátku roku ve známkách oživování globální ekonomiky výrazně rostly. Euro zůstalo pod tlakem kvůli obavám z fiskálních problémů zadluženého Řecka.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4351 USD po pátečním propadu o 0,9 procenta. Vůči jenu euro kleslo o 0,3 procenta na 130,28 JPY. Dolar vůči jenu zůstal bez větší změny kolem 90,75 JPY. Australský dolar k americkému sestoupil na 0,9188 USD z pátečního závěru 0,9223 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK