Developer Finep snížil kvůli ztrátě kapitál o půl miliardy korun

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Mimořádná valná hromada přední tuzemské developerské skupiny Finep snížila základní kapitál firmy o více než půl miliardy korun na 4,06 miliardy korun. Důvodem je úhrada ztráty společnosti za rok 2008. ČTK to dnes řekl generální ředitel holdingu Tomáš Pardubický.

"Kumulovaná ztráta je tvořena především kurzovými rozdíly v základním kapitálu evropské společnosti a dále velmi konzervativním přeceněním budoucích projektů," řekl ČTK šéf Finepu. O konkrétní výši ztráty ale Pardubický mluvit nechtěl.

Odhadovaný hrubý zisk Finepu za rok 2009 se pohybuje v řádech stovek milionů korun, přesnější odhad ale firma nesdělila. "S ohledem na situaci na trhu, a tedy nižší marži, však lze konstatovat stabilní ziskovost skupiny," poznamenal Pardubický. Celkové tržby skupiny se loni zvýšily o tři procenta, konkrétní čísla ale opět Finep neuvedl.

Finep se ještě během loňského roku stáhnul z podnikání v oblasti fondů kvalifikovaných investorů. Pozemkový uzavřený investiční fond Finepu od něj koupil jeho konkurent Central Group. Výnosový uzavřený investiční fond Finepu získala společnost Trimex Group, kterou ovládá anglická Trimex Enterprises Limited.

"Naše skupina dala prioritu správě a řízení vlastních investic a projektů s přímým investorem. Kolektivní investování tak stálo mimo hlavní linii našeho strategického rozvoje, proto jsme se rozhodli fondy prodat," uvedl v prosinci Pardubický.

Finep vznikl v roce 1995. Od té doby prodal přes 4000 bytů. Podle posledních dostupných informací patří mezi akcionáře firmy Michal Kocián, Pavel Rejchrt, Vladimír Schwarz a Tomáš Zaněk. Každý z nich kontroluje 25 procent.

Mezi největší projekty Finepu patří Západní město poblíž pražských Stodůlek. Finep tam začal již s výstavbou první fáze zahrnující byty i kanceláře. Menšinový podíl v některých projektových firmách týkajících se Západního města zprostředkovaně vlastní také Česká spořitelna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK