Jihlavská PSJ postaví v Rusku obchodní centrum za 3,6 mld. Kč

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 18. ledna (ČTK) - Jihlavský podnik PSJ začal stavět velké obchodní a zábavní centrum v ruské Rjazani. Akci za více než 140 milionů eur (v přepočtu 3,6 miliardy Kč) dokončí během dvou let. Jde o největší zahraniční zakázku v historii PSJ, sdělil dnes ČTK mluvčí podniku Miroslav Fuks. Investorem projektu je česká developerská společnost ECM.

"V současné době, která vůbec nepřeje privátním projektům v oblasti pozemního stavitelství, jde o ojedinělý počin," uvedl Jaroslav Jirkovský, ředitel exportní divize PSJ. Doplnil, že zahraničními aktivitami podnik vyrovnává propad na českém stavebním trhu. Na loňském obratu PSJ se zahraniční zakázky podílely 15 až 20 procenty, v tomto roce se podíl exportu zřejmě zdvojnásobí.

U rjazaňského centra s názvem M5 Mall bude PSJ generálním dodavatelem. Komplex zabere 25 hektarů pozemků, vznikne u vjezdu do města, v těsném sousedství klíčové federální silnice M5 Moskva - Čeljabinsk. Podle údajů PSJ bude jediným projektem svého druhu v regionu s více než 600.000 obyvateli. Staveniště bylo předáno loni v prosinci, nové obchody by se měly otevřít před Vánocemi v roce 2011.

Centrum se bude skládat ze tří jednopodlažních objektů. Nákupní komplex s multikinem a bowlingovým centrem zabere 70.000 metrů čtverečních. Hobby market bude mít rozlohu 12.000 metrů čtverečních a dalších 550 metrů čtverečních bude sloužit pro provoz rychlého občerstvení. Venkovní parkoviště pojme 3000 aut.

Firma PSJ působí například také v Tunisku, kde již zajišťovala přestavbu lodního přístavu La Goulette; teď tam buduje turistický komplex za 56 milionů eur (zhruba 1,45 miliardy Kč) ve městě Hammamet. Celkový obrat stavebního podniku předloni činil 3,6 miliardy Kč, loňské výsledky zatím společnost nezveřejnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK