Euro se propadlo na čtyřměsíční minimum vůči britské libře

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Euro se dnes propadlo na čtyřměsíční minimum vůči britské libře. Jednotná evropská měna je pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám ohledně špatného stavu veřejných financí v Řecku. Objem obchodů byl nízký, protože finanční trhy v USA jsou kvůli státnímu svátku uzavřeny.

Kolem 15:30 SEČ euro vůči libře kleslo o 0,6 procenta na 87,82 pence, tedy na nejnižší úroveň od poloviny loňského září. Vůči dolaru zůstal kurz eura bez větších změn na 1,4380 USD, zatímco libra se vůči dolaru vyšplhala na měsíční maximum 1,6380 USD. Libru dnes podpořily například příznivé údaje o britském trhu s bydlením.

Podle zdrojů agentury Reuters již ministrům financí eurozóny došla téměř jakákoli trpělivost s Řeckem, které Evropskou unii opakovaně dezinformuje o velikosti svých rozpočtových deficitů. Ministři jsou údajně ochotni v případě potřeby uvalit na Řecko jako na prvního člena Evropské unie sankce za rozpočtovou nekázeň.

"Vývoj kolem Řecka rozhodně vrhá stín na euro," uvedl analytik Rob Minikin ze společnosti Standard Chartered. Dodal, že v krátkém období očekává široké oslabování eura. Nová řecká vláda na podzim trojnásobně zvýšila odhad loňského rozpočtového deficitu na 12,7 procenta hrubého domácího produktu, což mělo za následek degradaci úvěrových hodnocení země všemi třemi světovými ratingovými agenturami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK