Vláda zjednodušila výpočet úroků z prodlení -------------------- --------------------

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Vláda zjednodušila výpočet úroků a poplatku z prodlení. Změnila formulaci, podle které se stanovuje výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení podle občanského zákoníku. Po dnešním zasedání kabinetu o tom informoval premiér Jan Fischer. Novela nařízení vlády změní výpočet úroku z prodlení takovým způsobem, aby se úroková sazba každého půl roku neměnila a aby byl úrok snadno vypočitatelný.

Občanský zákoník stanovuje, že dlužník, který nesplní řádně a včas svůj peněžitý dluh, je povinen vedle samotného plnění zaplatit úrok z prodlení. Jeho výši upravuje samostatné nařízení. Při hledání nové úpravy se autoři inspirovali v Británii, návrh kopíruje anglické nařízení o opožděných platbách u obchodních dluhů.

Pro výpočet výše úroku z prodlení, které vzniklo v období mezi 1. lednem a 30. červnem, bude vždy stěžejní repo sazba platná k 31. prosinci předchozího roku. Pro výpočet výše úroku z prodlení, které vzniklo v období mezi 1. červencem a 31. prosincem, bude vždy stěžejní repo sazba platná k 30. červnu stejného roku. "Výše úrokové sazby však bude po celou dobu prodlení stejná," píše se v návrhu v elektronické knihovně vlády.

Změna má nabýt účinnosti 1. července a bude platit pouze pro prodlení vzniklá od tohoto data.

Repo sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla v polovině prosince na jedno procento. Repo sazba je úroková sazba, za kterou odkupuje centrální banka od komerčních bank jimi vydané směnky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK