Google prošetřuje, zda za útokem v Číně nejsou i jeho zaměstnanci

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 18. ledna (ČTK) - Americká internetová společnost Google začala prošetřovat spekulace, že za nedávným útokem hackerů na e-mailové účty na jeho službě Gmail mohou stát i jeho vlastní zaměstnanci. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje. Google nechtěl spekulace komentovat.

Google minulý týden varoval, že by mohl odejít z čínského trhu, pokud bude nucen dál spolupracovat s tamní vládou na cenzuře hesel, která lidé vyhledávají na internetu. Google svůj postoj zdůvodnil tím, že v polovině prosince se stal terčem útoku hackerů, přičemž útok byl veden z čínského území. Google naznačil, že za útokem by mohly stát čínské úřady.

E-mailové účty, které byly napadeny, podle Googlu patřily čínským disidentům. Šlo prý o sofistikovaný útok, který vyústil v krádež duševního majetku.

Google je nejoblíbenějším vyhledávačem na internetovém trhu prakticky v každé zemi, kde působí. V Číně, která je z hlediska počtu uživatelů největším internetovým trhem na světě, ale Google neuspěl. Dlouhodobě tam zaostává za domácí jedničkou Baidu.

"Fámy a spekulace nekomentujeme. To vyšetřování pokračuje a my nemůžeme o podrobnostech hovořit," řekla mluvčí Googlu na dotaz, co je pravdy na informacích, které získala agentura Reuters. Agenturní zdroje uvedly, že útok možná pomohli realizovat zaměstnanci čínské kanceláře Googlu, nicméně není jasné, co by je k takovému kroku mohlo vést.

Odborníci na počítačovou bezpečnost agentuře sdělili, že takzvaný malware, jinými slovy zhoubný software, který byl při útoku na účty Gmail použit, byl modifikací trojského koně s názvem Hydraq. Trojský kůň je označení pro škodlivý software, který po instalaci v počítači oběti umožní vzdálený přístup další osobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK