O novém viceprezidentovi ECB se bude hlasovat až v únoru

18.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. ledna (ČTK) - Ministři financí eurozóny dnes odložili hlasování o novém viceprezidentovi Evropské centrální banky (ECB) na únor. S odkazem na diplomatický zdroj to dnes uvedla agentura Reuters. Funkce, která je v rámci ECB druhá nejvyšší, se uvolní na konci května, kdy vyprší mandát nynějšímu viceprezidentovi Lucasi Papademovi.

"Dnes se hlasovat nebude, až v únoru," řekl zdroj. Podle něj bude ještě nutné prověřit všechny právní aspekty hlasování.

Reuters minulý týden avizoval, že největší šanci stát se novým viceprezidentem ECB má nyní Portugalec Vitor Constancio a Lucemburčan Yves Mersch. Nepočítá už se prý naopak s třetím kandidátem, kterým byl Belgičan Peter Praet.

"Teď je to těsný souboj mezi portugalským a lucemburským kandidátem," uvedl minulý týden agenturní zdroj. "Mersch a Constancio jsou vedoucími kandidáty, neboť jsou to šéfové centrálních bank, nejen členové bankovní rady jako belgický kandidát," dodal druhý zdroj.

Funkce viceprezidenta ECB má značnou váhu. V současné době zahrnuje například dohled nad finanční stabilitou a výkon dozoru nad bankami. Právě tato oblast je teď kvůli finanční krizi pro řadu vlád prioritou.

Praxe z posledních let naznačuje, že existuje nepsaná gentlemanská dohoda, kdy se funkce viceprezidenta dává kandidátovi z menší členské země eurozóny, která nemá křeslo ve výkonné radě ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK