Inflace v Británii stoupla v prosinci nejvýše za devět měsíců

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. ledna (ČTK) - Meziroční inflace v Británii stoupla v prosinci na 2,9 procenta z listopadových 1,9 procenta a ocitla se nejvýše za devět měsíců. Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin, energií, tabáku a alkoholu, pak vzrostla na 2,8 procenta, což byl nejvyšší údaj od ledna 1997, kdy se tento údaj začal sledovat. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Podle úřadu k růstu přispěly hlavně vysoké slevy, snížení daně z přidané hodnoty a propad cen ropy na konci roku 2008, které se již loni neopakovaly. Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zvýšení inflace na 2,6 procenta. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny stouply o 0,6 procenta a jejich růst zrychlil z 0,3 procenta v listopadu.

Inflace tak vystoupila nad dvouprocentní cíl stanovený britskou centrální bankou jako strop cenové stability. Banka však již dříve uvedla, že počítá na počátku letošního roku s dočasným zrychlením růstu spotřebitelských cen. Podle některých analytiků však dnešní údaje mohou způsobit neklid a Bank of England by tak mohla přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb o něco dříve, než se čeká. Úrokové sazby v Británii jsou od loňského března na rekordním minimu 0,5 procenta.

Statistický úřad dodal, že vyšší ceny vykázalo deset z 12 sledovaných sektorů. Nejvíce k růstu přispěly doprava a oblečení a obuv, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK