Cisco: Objem spamu se letos zvýší až o 40 procent

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Počet denně rozesílaných spamových zpráv by se mohl v letošním roce zvýšit o 30 až 40 procent. V současnosti se objem nevyžádané pošty pohybuje nad 150 miliardami zpráv za den. Na dnešním setkání s novináři to uvedli zástupci společnosti Cisco.

Množství spamu poroste podle experta Ciska na bezpečnost Petra Růžičky i přes to, že USA i země EU začaly proti počítačům rozesílajícím nevyžádanou poštu účinně bojovat a vypínat je. S rostoucím přístupem k rychlému internetu totiž roste množství spamu rozesílaného z rozvojových zemí, jako je Indie, Brazílie nebo Vietnam. Například Vietnam loni zaznamenal nárůst rozesílané nevyžádané pošty o téměř 270 procent.

Útočníci podle Růžičky opouštějí tradiční formy počítačových útoků a zaměřují se právě na spam a sociální sítě. Nové útoky zneužívají především důvěru lidí v sociální sítě, protože jejich využití rapidně roste. Například počet aktivních uživatelů Facebooku loni stoupl na trojnásobných 350 milionů. V Česku se počet zaregistrovaných uživatelů za půl roku zdvojnásobil na současné dva miliony. Riziko, že bude člověk vystaven počítačovému útoku, se loni zvýšilo o 57 procent.

Podle Ciska bylo v loňském roce pod nepřátelskou kontrolou pět až deset procent všech osobních počítačů. Například trojský kůň Zeus v loňském roce vytvořil síť čtyř milionů ovládaných počítačů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK