Soud potvrdil půlmilionovou pokutu za "karlovarskou losovačku"

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. ledna (ČTK) - Pokuta půl milionu korun pro karlovarský magistrát za nestandardní losování v miliardové zakázce na stavbu sportovní haly platí. Potvrdil ji dnes Krajský soud v Brně, když zamítl žalobu města. Pokutu magistrátu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na podzim 2007, poté ji potvrdil předseda úřadu Martin Pecina. Jeho rozhodnutí Karlovy Vary chtěly u soudu zrušit.

Pokuta je jednou z nejvyšších, kterou obce a města od ÚOHS dostaly. Karlovy Vary ji už zaplatily, peníze ale zřejmě dostanou zpět od firmy, která losování organizovala.

Losováním chtěl magistrát v dubnu před čtyřmi lety omezit počet zájemců na pět, které pak oslovil. Tento postup je za jistých podmínek možný. Hlavním důkazem ve sporu je více než dvanáctiminutový videozáznam z losování k zakázce, který dnes právní zástupce Karlových Varů Vladimír Tögel nechal promítnout v soudní síni. Snímek ukazuje, že organizátor soutěže vybral první tři firmy během několika sekund, zatímco čtvrtý a pátý lístek vytáhl losující muž vždy až zhruba po půl minutě. Těchto pět vylosovaných firem pak město oslovilo.

Losující muž zdržení u čtvrtého a pátého lístku po losování komentoval tak, že lístky byly slepené, a nemohl je proto v osudí oddělit. Kvůli tomu také s nádobou i zatřepal. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo. Přesto pak regulérnost losování potvrdila. Zatímco Karlovy Vary u soudu tvrdily, že délka losování jeho transparentnost neovlivnila, ÚOHS v minulosti a dnes také soud konstatoval, že ano.

Zkrácený videozáznam "karlovarské losovačky" halu a tamní magistrát "proslavil", například na webovém portálu youtube.com jej vidělo přes 90.000 lidí. Pozornost mu věnoval i Jan Kraus ve svém pořadu Uvolněte se, prosím.

Pokuta 500.000 Kč je jedna z nejvyšších, jakou antimonopolní úřad vyměřil městům a obcím. Dosud nejvyšší sankci tři miliony korun uložil Zlínu za dlouhodobé a záměrné obcházení zákona v mnoha zakázkách. Tuto pokutu ale loni na podzim zrušil Nejvyšší správní soud a kauzou se bude znovu zabývat krajský soud v Brně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK