K Brewery neplánuje další nákupy, zaměří se na využití kapacit

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Pivovarnická společnost K Brewery Group v příštích dvou letech nechystá koupi dalších pivovarů, ale chce se zaměřit na využití současných kapacit. V případě zajímavé nabídky však nevylučuje, že by se skupina mohla rozrůst. ČTK to dnes řekl generální ředitel společnosti Zdeněk Radil. Zatím posledním plnohodnotným členem K Brewery Group by se v březnu měl stát pivovar Černá Hora, v loňském roce se skupina zajímala také o Pivovary Staropramen.

K Brewery Group v současné době plně vlastní šest tuzemských menších pivovarů v Jihlavě, Protivíně, Vysokém Chlumci, Klášteře Hradišti nad Jizerou, Hlinsku v Čechách a Uherském Brodě. Skupina drží zatím polovinu černohorského pivovaru, dále 45procentní podíl v pivovaru Svijany a je spoluvlastníkem pivovaru Rohozec a náchodském Primátoru.

Podle Radila chce firma v blízké budoucnosti především naplnit své současné výrobní kapacity. "Když někdo přijde s lákavou nabídkou, tak se na to podíváme," připustil Radil. Firma plánovala v příštích pěti letech investice v řádu stovek milionů korun. Současná situace na pivním trhu, kdy obor očekává za loňský rok zhruba desetiprocentní propad prodejů, však možná donutí K Brewery odvážné plány přehodnotit.

Pivovarnická skupina se loni zajímala také o koupi Pivovarů Staropramen. Pražskou společnost nakonec od pivovarů Anheuser-Busch InBev koupila investiční společnosti CVC Capital Partners v balíku s dalšími pivovary ve východní Evropě.

Situaci domácích pivovarů v současné době komplikuje novoroční zvýšení spotřební daně ze zlatavého moku o třetinu. Spolu se zvýšením DPH by mohlo být zejména pro některé malé nezávislé pivovary v současné nepříznivé ekonomické situaci likvidační. Podle Radila mají až čtyři malé tuzemské pivovary stojící mimo K Brewery v současné době vážné existenční problémy, které by mohly vést až k jejich krachu.

Poslanecká sněmovna se nyní zabývá senátním návrhem, podle nějž by měla být sazba spotřební daně u piva opětovně snížena na loňskou úroveň.

Majoritní podíl ve skupině K Brewery má majitel luhačovických lázní a řady dalších firem Martin Burda společně s finančníkem Grzegorzem Hótou. Generální ředitel Radil, stejně tak jako podnikatelka Eva Kropová jsou minoritními spoluvlastníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK