Vedení OP nadále věří, že se mu podaří podnik zachránit -------------------- --------------------

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 19. ledna (ČTK) - Prodejem nepotřebného majetku, zefektivněním výroby či změnou obchodní sítě chce vedení prostějovského Oděvního podniku (OP) zlepšit fungování firmy, která je od pondělí na vlastní žádost v insolvenčním řízení. Největší tuzemský oděvní podnik dluží věřitelům přes 1,6 miliardy Kč. Vedení OP nadále věří, že se mu podaří zachovat výrobu a zaměstnanost. O budoucnosti firmy však rozhodnou věřitelé, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK generální ředitel OP Jiří Tuvora.

OP podal u brněnského krajského soudu návrh na zahájení insolvenčního řízení proto, že věřitelské banky firmě neudělily souhlas s předinsolvenčním moratoriem, které by podnik až na čtyři měsíce ochránilo před věřiteli. Na schválení moratoria byl potřeba souhlas alespoň dvou bank, dvě ze tří, podle dřívějších informací Hospodářských novin Raiffeisenbank a Citibank, ale odmítly. Firma bankám dluží asi 1,3 miliardy korun.

"Situace je samozřejmě složitá, světlo na konci tunelu ale stále je. Některé z bank totiž indikovaly ochotu podpořit náš záchranný plán, pokud ho vyhodnotí jako dobrý. Mohu potvrdit dřívější informaci o tom, že nás podporuje Česká spořitelna," uvedl ředitel.

Vedení OP chce zlepšit situaci firmy mimo jiné prodejem budov odštěpných závodů, ve kterých firma již nevyrábí. Podnik v minulosti uzavřel své provozy v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích. "Zájemci o budovy se hlásí. Nemovitosti jsou však zastaveny bankám, což brzdí jejich prodej. Doufám, že za pomoci insolvenčního správce a soudu bude prodej rychlejší a pro OP efektivnější tak, aby se ho podařilo zachránit," řekl Tuvora.

Podnik chystá změny i v prodejní síti. Ještě na konci roku 2008 provozoval v Česku a na Slovensku 117 obchodů, mnohé z nich byly nerentabilní. Nyní OP má 84 prodejen a jejich počet chce ještě snížit. "Zůstat chceme zejména v obchodních centrech velkých měst. Máme ale zájem jen o efektivní prodejny, které si na sebe vydělají a budou prodávat o 100 až 200 procent více než nyní. Jde nám o prodejny orientované na zákazníka, ne sklady konfekce," podotkl Tuvora. Doplnil, že OP hodlá v prodejní síti také zúžit svou základní konfekční řadu.

Pracovníci podniku pracují od tohoto týdne jen čtyři dny v týdnu. Podle generálního ředitele OP došlo k zavedení čtyřdenní pracovního týdnu proto, aby výrobní kapacity byly efektivně využity a podnik nemusel propouštět. "Pokud by na to zaměstnanci nepřistoupili, tak bychom museli razantně propouštět. Žádné hromadné propouštění nyní nepřipravujeme," zdůraznil Tuvora.

To, zda se vedení OP podaří podnik oživit, ale záleží na jeho věřitelích a následně na rozhodnutí soudu. Ten nejprve rozhodne, je-li firma v úpadku. Do dvou měsíců od případného vyhlášení úpadku má být svolána schůze věřitelů. Následně by mělo být rozhodnuto o způsobu řešení úpadku.

OP ještě na začátku roku 2008 zaměstnával více než 3000 lidí, nyní má 1500 zaměstnanců. Podnik loni podle odhadů hospodařil se ztrátou 400 milionů korun při tržbách 1,3 miliardy. Předloni firmě klesly tržby zhruba o 550 milionů na 1,94 miliardy Kč při rekordní ztrátě 1,085 miliardy korun. Ještě v roce 2007 OP vykázal zisk 13,7 milionu korun. Tržby tuzemských oděvních podniků negativně ovlivňují kurzové výkyvy a levná pracovní síla v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK