Češi během roku kartami Visa více platili i vybírali z bankomatů

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Celkové výdaje držitelů platebních karet Visa v ČR, tedy platby za zboží i výběr z bankomatů, se zvýšily za rok končící zářím 2009 o více než osm procent na 19,1 miliardy eur (zhruba 497 miliard Kč). Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci karetní asociace Visa. Konkurenční karetní asociace MasterCard výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila.

Celkový počet všech transakcí kartami Visa v ČR stoupl o 11 procent na zhruba 209 milionů. Z toho u obchodníků Češi provedli přes 105 milionů transakcí za 4,2 miliardy eur. V meziročním srovnání tak v obchodech kartami Visa utratili o 16,5 procenta více peněz.

V celé Evropě asociace Visa vydala 380 milionů platebních karet. Podle údajů Sdružení pro bankovní karty vydala Visa ke konci září v ČR zhruba 5,5 milionu karet.

Z celkového počtu vydaných karet je jich 98 procent v ČR vybavených čipem, který zvyšuje zabezpečení karet. Poměr zneužití platebních karet tak činí 0,007 procenta celkového objemu tržeb. To je podle představitelů Visa desetkrát méně, než činí průměr v EU.

V celé Evropě loni objem všech transakcí kartami Visa stoupl o 3,3 procenta na 1,3 bilionu eur. Naopak poklesla průměrná útrata na jednu kartu u obchodníků i průměrná hodnota transakce. Podle ředitele asociace Visa Europe pro rozvíjející se trhy Marka Antipofa je to paradoxně pozitivní zpráva. "Snižování průměrné hodnoty transakce znamená, že lidé začínají využívat karty i při placení mnohem nižších částek. Počet transakcí totiž roste," uvedl.

Počet transakcí u evropských obchodníků stoupl meziročně o 8,2 procenta na 17 miliard. Objem transakcí pak stoupl o necelá čtyři procenta na 856 miliard eur.

Uplynulý rok poznamenaný hospodářskou krizí přinesl podle asociace také větší obezřetnost klientů při využívání kreditních karet. U nich totiž poklesl objem útrat u obchodníků o 1,4 procenta na 203 miliard eur. Stejně tak mírně klesl i počet kreditních karet na 122,6 milionu.

Příjmy karetní asociace Visa v loňském finančním roce stouply o pět procent na 709 milionů eur. Asociace tak vykázala hrubý zisk 54 milionů eur.

Visa Europe vznikla v červenci 2004. V říjnu 2007 se stala nezávislou na nové organizaci Visa Inc. s exkluzivní a trvalou licencí na provoz v rámci Evropy. Je členskou asociací vlastněnou a provozovanou 4500 evropskými členskými bankami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK