OPEC odhaduje růst světové poptávky na 800.000 barelů denně

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. ledna (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechala v dnešní měsíční zprávě odhad růstu celosvětové poptávky po ropě na prosincové úrovni 800.000 barelů denně, což znamená celkem 85,15 milionu barelů za den. Odhad vývoje poptávky je založen na výhledu globálního ekonomického růstu, který dnes ropný kartel mírně zvýšil na 3,1 procenta z dosavadních 2,9 procenta.

O většinu růstu poptávky se podle OPEC zaslouží Spojené státy, které jsou také největším světovým odběratelem ropy. Organizace však poznamenala, že tempo ekonomického oživení v USA není zdaleka jisté, protože bez vládní podpory zřejmě ještě není expanze udržitelná.

OPEC upozorňuje, že globální komerční zásoby ropy jsou nadále silné a pohybují se vysoko nad průměrem posledních pěti let. Podle kartelu je tak nedávný růst cen ropy založen spíše na spekulacích než na poměru nabídky a poptávky. Cena americké ropy se nyní pohybuje kolem 78 dolarů za barel, kde byla i na konci loňského roku, minulý týden však vystoupila až k 84 dolarům, nejvýše za 15 měsíců.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK