Ropa kvůli výhledu poptávky zlevňuje, WTI stojí méně než 78 USD

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. ledna (ČTK) - Ceny ropy se dnes na světových trzích vrátily k poklesu, a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se tak vrátil pod 78 dolarů. Jedním z hlavních důvodů k poklesu cen je vedle oteplení i výhled poptávky po ropě, jak jej nastínila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Kolem 15:00 se barel WTI prodával za zhruba 77,30 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila asi o 70 centů. Barel severomořské ropy Brent zlevnil o více než jeden dolar a dostal se na zhruba 75,95 USD. Ropa tak navázala na sérii poklesů, která trvá už více než týden.

OPEC ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou uvedl, že trh je nyní dobře zásoben a poptávku po ropných produktech v zimním období není problém plně uspokojit. OPEC navíc snížil odhad poptávky po své ropě na letošní rok na 28,59 milionu barelů denně, což je asi o 20.000 barelů méně, než předpokládal v předchozí zprávě.

"Zásoby jsou i nadále dost vysoké na to, aby bylo možné uspokojit i skokový růst poptávky během zimní sezony," píše se ve zprávě kartelu OPEC, který celosvětovou spotřebu ropy uspokojuje z více než třetiny. Zprávu sestavují ekonomové, kteří pracují v sídle OPEC ve Vídni.

"OPEC má pořád ještě obavy o vývoj poptávky," poznamenal analytik trhu energií ve švýcarské společnosti EGL Andy Sommer. Z tří významných organizací, které sledují situaci na trhu, má podle něj OPEC na obnovu poptávky po ropě nejpesimističtější názor. Sommer porovnával odhady kartelu OPEC, Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky.

Sommer řekl, že ceny ropy do určité míry ovlivnil i bankrot japonské letecké společnosti Japan Airlines. "Považujeme to za ryze fundamentální faktor, který ukazuje, jak slabá je teď poptávka po leteckém palivu," řekl Sommer.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 75,94 77,10 New York - Nymex WTI únor 77,28 78,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK