Poptávka po amerických aktivech v listopadu prudce stoupla

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. ledna (ČTK) - Zahraniční poptávka po dlouhodobých amerických finančních aktivech v listopadu prudce stoupla a dostala se na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Vyplývá to z vládních údajů. Silná poptávka podle agentury Reuters odráží nárůst důvěry investorů v dlouhodobé vyhlídky ekonomiky Spojených států.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že čistý příliv dlouhodobého kapitálu do USA v listopadu stoupl na 126,8 miliardy dolarů (2,3 bilionu Kč) z revidovaných 19,3 miliardy dolarů v předchozím měsíci. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od října 2007.

Čína přitom v listopadu zredukovala objem cenných papírů americké vlády ve svém vlastnictví o 9,3 miliardy dolarů na 789,6 miliardy dolarů, tedy na nejnižší úroveň od června. Čína je největším majitelem amerických vládních dluhopisů na světě.

"Celková zpráva je docela pozitivní a měla by pomoci dolaru," upozornil analytik Michael Woolfolk ze společnosti BNY Mellon. Silná poptávka po amerických cenných papírech je klíčová pro financování stoupajícího rozpočtového deficitu Spojených států i pro udržení nízkých úrokových sazeb podporujících hospodářské oživení, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK