WTO začala vyšetřovat americká cla na čínské pneumatiky

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 19. ledna (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) začala vyšetřovat ochranná cla Spojených států na dovoz pneumatik z Číny. Tato cla jsou podle Washingtonu potřebná ke zpomalení rychlého růstu čínského exportu a k ochraně pracovních míst v USA. Uvedla to dnes agentura AP.

Vyšetřování představuje další ze série obchodních sporů mezi USA a Čínou. USA jsou největším importérem na světě, zatímco Čína je největším exportérem. Ochranná cla na pneumatiky v září schválil americký prezident Barack Obama. Podle Číny tak USA porušily slib, že se budou vyhýbat protekcionismu.

Podle Washingtonu jsou však cla zcela legální. "Naše opatření jsou v souladu s našimi závazky u WTO," uvedl americký obchodní diplomat Juan Millan. Zavedení cel podle něj dovoluje klauzule v dohodě, která v roce 2001 umožnila vstup Číny do WTO. "Považujeme za politováníhodné, že Čína, která výrazně těží z exportu do Spojených států, toto ochranné opatření zpochybňuje," dodal Millan.

Ochranná cla na pneumatiky byla zavedena na tři roky a představují doplněk k běžné čtyřprocentní celní sazbě. Pro první rok byla ochranná cla stanovena na 35 procent, ve druhém roce by měla klesnout na 30 procent a ve třetím na 25 procent.

Dovoz čínských pneumatik do USA se podle agentury Reuters během čtyř let více než zdvojnásobil, zatímco výroba pneumatik v USA klesla o více než čtvrtinu. Čína nicméně upozorňuje, že v první polovině loňského roku její vývoz pneumatik do USA klesl o zhruba 15 procent a že dvě třetiny vyvezených pneumatik vyrábí společné podniky se zahraničními partnery, takže na nich vydělávají i americké firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK