Euro kleslo kvůli slabým údajům o Německu a obavám ohledně Řecka

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. ledna (ČTK) - Euro se dnes propadlo až na čtyřtýdenní minimum vůči americkému dolaru. Důvodem je zpráva o poklesu důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku a přetrvávající obavy ohledně špatného stavu veřejných financí v Řecku.

Kolem 18:00 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,9 procenta na 1,4258 USD. Vůči japonskému jenu se kurz jednotné evropské měny snížil o 0,4 procenta na 130,08 JPY, zatímco dolar vůči jenu stoupl o 0,6 procenta na 91,21 JPY, napsala agentura Reuters.

"Nálada se rozhodně zhoršila na základě toho, co se děje v Řecku, a pokles německé důvěry nepomohl. Všude vidíme prodejce eur," uvedl analytik Dean Popplewell ze společnosti OANDA.

Nová řecká vláda na podzim trojnásobně zvýšila odhad loňského rozpočtového deficitu na 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To mělo za následek degradaci úvěrových hodnocení země všemi třemi světovými ratingovými agenturami.

Německý institut ZEW dnes uvedl, že jeho index důvěry investorů a analytiků v největší evropskou ekonomiku se v lednu propadl na 47,2 bodu z prosincových 50,4 bodu. Zaznamenal tak již čtvrtý pokles za sebou a dostal se nejníže od července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK