Likvidace švédské automobilky Saab prý ještě nezačala

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 19. ledna (ČTK) - Likvidace ztrátové švédské automobilky Saab nezačne, dokud americká mateřská společnost General Motors neoznámí ukončení rozhovorů o jejím prodeji. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. Také lucemburská investiční firma Genii Capital, která je jedním ze zájemců o Saab, uvedla, že likvidace ještě nebyla zahájena. V České republice i v dalších zemích v uplynulých dnech protestovali proti likvidaci švédského podniku fanoušci značky.

Skupina likvidátorů jmenovaných GM se již minulý týden přesunula do ústředí automobilky Saab a převzala její vedení. Podle zdroje tato skupina nyní připravuje likvidaci, ale nepodnikne žádné skutečné kroky, dokud nepadne rozhodnutí ohledně případného prodeje. Podle prohlášení odborového předáka Paula Aukerlunda mají zaměstnanci Saabu nařízeno pokračovat ve výrobě minimálně do konce příštího týdne.

Nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars v pondělí potvrdil, že o převzetí Saabu s GM nadále jedná. Firma Genii Capital dnes uvedla, že stále doufá ve svou šanci na získání Saabu. Společnost tento měsíc podala na Saab nabídku ve spolupráci se šéfem závodů formule 1 Berniem Ecclestonem.

Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Firma zaměstnává zhruba 3400 lidí a má asi 1100 dealerů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK