MfD: Textilkám loni klesly tržby, snížil se i počet zaměstnanců

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) odhaduje, že tržby v celém odvětví poklesly za loňský rok o 11,1 procenta. To je méně než o rok dřív a dokonce je to lepší výsledek, než ukázaly některé perspektivnější obory. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Textilní a oděvní továrny propustily za uplynulý rok v průměru 22,2 procenta svých zaměstnanců.

Na rozdíl od jiných odvětví, která před krizí rostla každý rok někdy i dvouciferným tempem, se tržby textilek dlouhodobě snižují. "Po celé první pololetí neklesly tržby pod úroveň konce roku 2008," řekl listu výkonný ředitel ATOK Jiří Kohoutek. Ve druhé polovině roku se ale tržby textilek propadly, může za to částečně také posilující koruna. "I my jsme závislí na trhu Evropské unie, a zejména na německém," dodal Kohoutek.

S nejistotou hledí na letošní rok i ty firmy, které krizi neustály a skončily v konkurzu. V průběhu letoška se totiž pravděpodobně rozhodne o jejich dalším osudu. Při pesimistické variantě to může znamenat další úbytek pracovních míst, uvedl deník.

Textilní a oděvní výrobci ještě před rokem zaměstnávali kolem 50.000 lidí, nyní je to asi 38.000 pracovníků. Jak píše deník, propouštění masivně zasáhlo hlavně textilní průmysl, který platí za zdravější součást celého odvětví. V posledních letech jej však živila hlavně výroba technických textilií pro automobilový a stavební průmysl. Z oděvních podniků loni odešlo mnohem méně lidí, jenže v některých případech už to byli úplně poslední zaměstnanci, píše MfD.

Podle Kohoutka může za dramatický pokles počtu pracovníků v celém odvětví i stahování firem do zahraničí. Česko podle ATOK přechází na "severoevropský model". To znamená, že v zemi působí textilní firmy, které mají vlastní značky, design i marketing a výrobu zadávají po celém světě tak, aby to pro ně bylo co nejvýhodnější. "Je to důsledek toho, že nákladově neumíme obstát," řekl dnešní MfD Kohoutek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK