Počet Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti klesl

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. ledna (ČTK) - Počet Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti se v prosinci snížil o 15.200 osob. To představuje nejvýraznější pokles od dubna 2007. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Úbytek žadatelů o podporu však v sobě podle agentury Reuters skrývá nárůst počtu lidí, kteří snahu o nalezení práce vzdali.

Míra nezaměstnanosti v Británii podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) ve třech měsících do listopadu klesla na 7,8 procenta ze 7,9 procenta ve třech měsících do října. Podíl pracovní síly, která nepracuje a práci ani nehledá, však stoupl na 21,2 procenta, tedy nejvýše od srpna 2007. Celkový počet těchto lidí tak dosáhl 8,046 milionu, což je nejvíc od roku 1971, kam sahají záznamy.

"Údaje o nezaměstnanosti ukazují prudší pokles počtu žadatelů, než se očekávalo. Vypadá to však, že mnoho lidí z trhu práce odchází, což se v této fázi dalo předpokládat," uvedl analytik Stephen Lewis ze společnosti Monument Securities.

Údaje o trhu práce podle agentury Reuters podtrhují nejisté vyhlídky britské ekonomiky. Guvernér britské centrální banky Mervyn King tento týden uvedl, že banka kvůli makroekonomické nejistotě čeká s rozhodnutími o měnové politice na to, až se podmínky vyjasní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK