Anheuser-Busch InBev kvůli blokádě uzavřel produkci piva v Belgii

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Leuven 20. ledna (ČTK) - Největší světový výrobce piva Anheuser-Busch InBev musel dnes kvůli téměř dvoutýdenní odborářské blokádě belgických pivovarů přerušit veškerou produkci piva v zemi, která je jeho domácím trhem. Odboráři se blokádou tří pivovarů snaží firmu přimět ke zrušení plánu propouštění.

Zaměstnanci začali před 13 dny blokovat pivovary v Leuvenu a Lutychu a týden blokují pivovar Hoegaarden. AB InBev má v plánu v rámci snížení počtu pracovních sil v Evropě o deset procent propustit 263 ze 2700 belgických zaměstnanců. Dvě kola jednání již skončila bezvýsledně a dnes se má odehrát třetí kolo.

Mluvčí společnosti Karin Coecková uvedla, že zdi z pivních bas vztyčené před branami pivovarů brání dodávkám surovin, lahví a dalšího obalového materiálu i odvozu vyrobeného piva. Pivní tanky v pivovarech jsou přitom již zcela plné. Zaměstnanci pivovarů proto museli dostat dočasné volno, dodala mluvčí.

Divize InBev Belgium se značkami Stella Artois, Jupiler, Leffe nebo Hoegaarden má na belgickém trhu s pivem podíl 57 procent. Belgické supermarkety již začínají upozorňovat, že jim pivo od InBev dochází a že je budou muset nahradit konkurenčními značkami.

Firma uvedla, že již uskutečňování plánu restrukturalizace pozastavila a že propouštění se zmírní díky 150 předčasným odchodům do důchodu a vytvoření 70 nových míst. Odbory trvají na tom, aby společnost plán zcela stáhla.

AB InBev začátkem měsíce upozornil, že kvůli poklesu poptávky hodlá zrušit deset procent z osmi tisíc pracovních míst v západní Evropě. Firma již loni prodala českou skupinu Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners za 2,2 miliardy dolarů (zhruba 40 miliard Kč). Transakce zahrnovala rovněž pivovary na Slovensku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK